Úgy tűnik, hogy az Apple vizsgálja a kijelző alatti Touch ID és Face ID változatokat, amelyek segítenének kiküszöbölni a notch-ot az iPhone-on. Ahogy egy nemrég kiadott szabadalomból kiderült, a cupertinói óriáscég a képernyőbe ágyazott technológiával fejlesztheti biometrikus hitelesítési módszereit.

Touch ID és Face ID

A Touch ID és a Face ID ilyen rejtett, képernyőbe épített változatairól természetesen már régóta pletykáltak, és minden bizonnyal nem ez az első szabadalom, amelyet az Apple a koncepcióval kapcsolatban kapott.

Ez a legújabb bemutató azonban potenciálisan arra utal, hogy a vállalat hogyan tervezi a továbblépést: a kijelző alatti Touch ID valószínűbbnek tűnik, mint a rejtett kamera (és így a Face ID 2.0). Ez egyben azt is valószínűsíti, hogy a notch még legalább egy iPhone-generáción át megmarad.

A bejelentésben az Apple részletezi, hogy a jelenlegi iPhone-dizájnban a képalkotó érzékelő a kijelző mellett helyezkedik el, nem pedig abba ágyazva.

Az új Apple szabadalom

A szabadalom lényege tehát azt tárgyalja, hogyan lehetne ezt a képalkotó érzékelőt a kijelzővel összekapcsolni, hogy lehetővé tegye a Touch ID következő iterációját. Ahogy azonban már utaltunk rá, az arcfelismerésre is utal a szabadalom, és az Apple azt sugallja, hogy a technológia esetében is hasonló folyamatot lehetne követni.

“Egy elektronikus eszköz megvalósíthatja a kijelzőn keresztüli képalkotást bármilyen alkalmas képalkotási, érzékelési, adatgyűjtési vagy fényfelvételi céllal, beleértve, de nem kizárólagosan […] az arcfelismerést” – olvasható a bejelentésben.

Nem a legmeglepőbb fejlemény, hogy az Apple érdeklődik a notch utáni élet iránt, de az is feltételezhető, hogy ez a technológia még nagyon korai stádiumban van – és ezért rendkívül valószínűtlen, hogy az iPhone 14-ig megjelenik, ha egyáltalán megjelenik.

Ami viszont egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az iPhone 13 notch-ot a korábbi modelleken csökkentik majd, de a biztos információhoz még az év végéig várnunk kell.